štvrtok 1. mája 2014

Kremnica


Do mojej zbierky zaujímavých miest Slovenska bezpochyby patrí kráľovské banské mesto Kremnica. Nachádza sa v okrese Žiaru nad Hronom na strednom Slovensku (200 km z hlavného mesta). Čo sa týka zaujímavostí, sídli tu Mincovňa Kremnica, ktorá je najstaršia existujúca mincovňa na svete. Mestský hrad patriaci do národnej kultúrnej pamiatky
( Kremnica - mestský zámok ) a geografický stred Európy v Kremnických Baniach päť kilometrov severne z Kremnice :-)
A určite veľa z Vás už počulo o Kremnických gagoch: európsky festival humoru a satiry, ktorý sa uskutočňuje každoročne v letnom období..;-)

Spolu s vyššie spomenutými zaujímavými miestami, sme si pozreli aj tieto:
  • Mestský park pred hradom spolu s centrom.
  • Múzeum gýča - asi to najpoučnejšie a najzábavnejšie múzeum :D so spojením všetkých gýčov, samotnej atmosféry a pána sprievodcu (zároveň majiteľ) to bol naozaj nezabudnuteľný zážitok! nie nadarmo patrí do európskeho unikátu s certifikovaným slovenským rekordom "najväčšia zbierka gýčov v múzeu" ;-)
  • Ulička slávnych nosov - nájdete ju pri návšteve vyššie spomenutého múzea. Po každom festivale Kremnických gagov odhalia organizátori plastiku tváre významnej (a veselej) osobnosti s humorom..ktoré tam už sú (a verte mi, že by ste ich naozaj spoznali), si môžete ísť overiť. :-)
  • Kalvária - a zároveň miesto, z ktorého dovidíte ako na mesto, tak aj na okolité vrchy. Ideálne miesto pre oddych, pokoj a ničnerušenie na ukončenie mestského spoznávania. 

Dodatočne ďakujeme náhodne oslovenej pani, z ktorej vysvitlo že bola bývalá sprievodkyňa mesta a poradila nám nevšedné miesta. :-)

 



 

















Žiadne komentáre: