sobota 30. septembra 2017

Ružomberský okruh

Ak sa budete niekedy nachádzať v okolí Ružomberka a budete chcieť navštíviť aj podhorskú dedinku Vlkolínec, určite je nasledovný nápad na okružnú prechádzku pre Vás.

Jedná sa o trasu z ružomberskej kalvárie, na Malinô Brdo (961 m.n.m.), cestou pozrieť mini zoo Sidorovo a vyjsť Haliny kvôli výhľadu, odtiaľ na návštevu do pamiatkovej rezervácie Vlkolínec a naspäť cez Malinô Brdo do Hrabova a späť na ružomberskú kalváriu. 

My sme sa vybrali v jedno skoré septembrové ráno, kedy bol celý Ružomberok v hmle. Očakávali sme teda pri Maline Brde peknú inverziu..
Čo sa týka cesty, z kalvárie sa ide na Malinô Brdo asfaltovou cestou viac-menej stále do kopca, čiže veľká turistika to určite nie, a ešte k tomu keď sa musíte stále vyhýbať autám ktoré ňou prechádzajú. Keďže sme išli rýchlochôdzou aby sme inverziu stihli, cesta trvala naozaj len 40 minút. Hore pri Maline Brde sme vyšli aj na kopce Haliny, ktoré sú známe najmä horolezcov ale my sme na ne išli pekne chodníčkom :) 
Odtiaľ sme sa vrátili naspäť dole a prešli sme sa do známeho Vlkolínca. Úprimne, čakala som aj viac od dedinky ktorá je zapísaná do UNESCO ...aspoň keby bola bez áut pred domami ? Hmm..

Z Vlkolínca sme sa vrátili naspäť na Malinô Brdo, resp. pod neho a pokračovali lesnou cestičkou až dole do Hrabova. Lokalita pekná, ale určite nie je spojená s takým oddychom a tichom ako som čakala. Všade dosť veľa ľudí, nachádza sa tam aj Tarzánia - lanová dráha...no proste sme si to len obišli a vrátili sa pekne naspäť na východiskový bod - kalváriu. Tam si človek sadne a konečne nerušene môže oddychovať a nasávať výhľady na okolité kopce :o) 

Ako hovorím, jedná sa naozaj o nenáročnú, maximálne poldennú prechádzku ideálnu hádam pre každého :) ..ale prosím, nie autom! 



















Mini ZOO Sidorovo



Vlkolínec







Hrabovo

Žiadne komentáre: